Vi bruker cookies for bla. å gi bedre brukeropplevelse og service. Les mer

Generelt om Decoupage

Postet av homedeco 02/01/2015 0 Kommentarer

Decoupage er et ord som stammer fra det 20. århundre,  ordet  kommer fra det franske ordet decouper som betyr å kutte/klippe ut.

En av de viktigste og mest grunnleggende materialer som brukes til decoupage er papir som du river/klipper ut deler eller limer opp hele ark på en bakgrunn. De viktigste typer papir som brukes til decoupage er: servietter, decoupagepapir, rispapir og rispapir servietter. Det moderne  begrepet decoupage tar for seg nesten sagt om alt som blir limt opp på gjenstander i kombinasjon for å dekorere og pynte.

Det du trenger for å starte med decoupage varierer ut fra hva som skal lages, men noe av det som er kjekt å ha tilgjengelig er grunning, maling, decoupagelim, lakk, krakeleringslakk, patina/beis,  evnt. noe bladgull. Du vil også ha behov for noen forskjellige pensler, pussepapir og noe å klippe og skjære med. Ut over dette finnes det et stort utvalg av papir og andre produkter som gir en stor frihet til å skape.

 


 

Decoupage historie

Decoupage har en lang og fascinerende historie som kan spores tilbake til en rekke forskjellige stilarter fra mange fjerne land. Gjennom århundrene har mange kjente utøvere, inkludert Marie Antoinette, Madame de Pompadour, Lord Byron, Beau Brummel og mer nylig, Matisse og Picasso benyttet seg av teknikken.

 

Tyske og polske håndverkere har også brukt cut papir (decoupagepapir) til pynt over flere århundrer. Polske kvinner og barn i særdeleshet, utviklet enorme ferdigheter med foldede farget papir som de kuttet frihånd i geometriske former og stiliserte fugler, dyr og blomster. Men det er mot slutten av det 17. århundre at lakk arbeid fra Østen, det meste i form av møbler, som vi pleier å assosiere med dagens decoupage. Orientalske lakkerte gjenstander ble moderne i Europa og på kort tid ble etterspørsel større enn tilgangen.

Som et resultat begynte en gruppe lakkerere (kalt depentore) i Venezia,  Italia,  å produsere falske lakkarbeid for å holde tritt med etterspørselen. Dette arbeidet var kjent som lacca contrafatta-forfalsket lakk.  Lærlinger ble ansatt av håndverkere til hånd-farge utskrifter og graveringer av ledende kunstnere. Disse ble deretter kuttet ut, limt til overflaten for å bli dekorert og dekket med mange lag med lakk for å produsere møbler og kunstgjenstander som lignet den unike og populære verk som ble brakt av handelsmenn fra Kina og Japan.

Parallelt med denne utviklingen, fikk de rike klasser med master-malere til å male sine møbler og dekorere vegger og tak. Men etter en tid, på grunn av høy etterspørsel og det faktum at mange mennesker ikke hadde råd til verk av mesterne, ble en alternativ form for dekorasjon utviklet. Tegninger fra artistene fra den tiden ble kuttet ut, limt ned og dekket med lakk for å ligne originale malerier. Fra dette kom betegnelse l'arte del povero-fattigmanns kunst.

Nevnes må også arbeider laget av en viss fru Mary Delaney som bodde i England 1700-1788. I en alder av 71, begynte Mary produsere de mest utsøkte og botanisk nøyaktig reproduksjoner av planter og blomster ved å kutte opp fine silkepapir som hun hadde første hånd-farget. Hun produserte hennes "papir mosaikk", som hun kalte dem, inntil 88 år gammel da hun opplevde sviktende syn. Disse flotte papir utskjæringer kan sees i British Museum i dag.

Som Mrs. Delaney, ble mange gentlewomen i det 18. århundre i England veldig flinke med saks og ble oppslukt med kunsten å dekorere med cutout bilder under lakk. Dette og den generelle ferdigheten med lakkering ble kjent i England som Japanning.

I 1760 utgav en viss London skriver, Robert Sayer, en ettertraktet bok som heter The Ladies Amusement eller The Art of Japanning Made Easy. Boken inneholdt 1500 illustrasjoner for kunsthåndverkere, men den ble særlig populært blant "leisured" damer som elsket å farge, klippe og lime de sjarmerende tegninger.

I det 19. århundre i England, under viktoriatiden banet kunstformen handcoloring og den intrikate «kutte ut»  teknikken vei for en mer sentimental stil. Dette sammenfalt med innføringen av valentinskort, dekorativt og preget papir med fletter som pyntet overflater som skjermer, lamper, lin, bokser, skrin og mye mer. Mang en viktoriansk "nanny" underviste sine unge konstanser i å forskjønne gjenstander ved å bruke denne teknikken.

 


 

Nøkkelord: Om Decoupage

Fastpris frakt kr. 49,-

Kun vår lave fraktpris på de fleste varer.

Priser med Mva. og ingen gebyr

Alle priser er oppgitt med mva. og ingen ekstra kostnader. Helt enkelt og greit.

Varer på lager og Kort leveringstid

Vi sender alle ukedager innen 24 timer, men ordre vi mottar før kl. 11.00, blir forsøkt sendt samme dag.